Najlepšie verejnoprospešné akcie za apríl 2021

Akcie Americké akcie Dividendy Energetika Verejné služby

Druhá časť

Sektor verejných služieb tvoria spoločnosti, ktoré poskytujú elektrinu, zemný plyn, vodu, kanalizáciu a ďalšie služby pre domácnosti a podniky. Mnohé z týchto spoločností sú prísne regulované. Sem patra napríklad hlavné energetické spoločnosti ako Dominion Energy Inc. (D:NYSE), Duke Energy Corp. (DUK:NYSE) a Xcel Energy Inc. (XEL:NASDAQ). Minulý mesiac spôsobili silné zimné búrky veľké výpadky elektriny v celom Texase a niektorí obyvatelia skončili s prudkým nárastom účtov za elektrinu. Dôsledky tejto situácie zostávajú zatiaľ nejasné.

päťročný graf Utilities Select Sector SPDR, zdroj: GOOGLE

Akcie verejnoprospešných služieb reprezentované Utilities Select Sector SPDR ETF (XLU), za posledný rok výrazne podali slušnú výkonnosť na širšom trhu. Index XLU poskytol za posledných 12 mesiacov celkový výnos 30%, čo je k 24. marcu menej ako polovica celkového výnosu Russell 1000 – 66,1%.

Tu sú 3 najlepšie verejnoprospešné akcie s najrýchlejším rastom.

Najrýchlejšie rastúce verejnoprospešné akcie

Toto sú verejnoprospešné akcie s najvyšším medziročným ziskom na akciu (EPS) za posledný štvrťrok. Rastúce tržby ukazujú, že podnikanie spoločnosti rastie a generuje viac peňazí, ktoré môže reinvestovať alebo vrátiť akcionárom.

Dividendový výnos: 2,21%

päťročný graf Essential Utilities, zdroj: GOOGLE

Essential Utilities Inc. (WTRG:NYSE) : Essential Utilities je regulovaná holdingová spoločnosť poskytujúca služby v oblasti vody, odpadových vôd a zemného plynu asi 5 miliónom zákazníkov vo východných, stredozápadných a južných štátoch vrátane Pensylvánie, Ohia, Texasu, Illinois, New Jersey a Virginie pod značkami Aqua a Peoples. Čistý príjem za 4. štvrťrok 2020 sa medziročne zvýšil o takmer 60%. Príjmy vzrástli o 109,7%. Tieto prudké nárasty boli čiastočne spôsobené akvizíciou spoločnosti Essential v marci 2020 spoločnosti The Peoples, distribučnej spoločnosti pre zemný plyn v Pittsburghu, za 4,3 miliardy dolárov. Akvizícia Peoples predstavovala prakticky všetok rast tržieb spoločnosti Essential v 4. štvrťroku.

Dividendový výnos: 4,44%

päťročný graf Edison International, zdroj: GOOGLE

Edison International. (EIX:NYSE) : Edison International je materská holdingová spoločnosť SCE, ktorá je verejným podnikom a dodáva elektrinu zákazníkom v južnej Kalifornii. Ďalšia oblasť podnikania, spoločnosť Edison Energy Group, poskytuje služby komerčným, inštitucionálnym a priemyselným zákazníkom. Čistý príjem spoločnosti Edison International za 4. štvrťrok 2020 pripadajúci na bežných akcionárov sa takmer štvornásobne zvýšil na 526 miliónov dolárov. Veľkú časť nárastu spôsobili položky, ako napríklad zisk z predaja leasingových úrokov a iných výnosov. Tržby medziročne vzrástli o 6,3%.

Dividendový výnos: 3,45%

päťročný graf American Electric Power Company, zdroj: GOOGLE

American Electric Power Company Inc. (AEP:NASDAQ) : American Electric Power Company je holdingová spoločnosť poskytujúca verejné služby, ktorá poskytuje služby zákazníkom v stredozápadných a južných štátoch USA, ako sú Indiana, Kentucky, Michigan, Ohio a Texas.

Zdroj: investopedia

Odmietnutie zodpovednosti: prevádzkovatelia webovej stránky, jej vydavatelia, vlastníci a sprostredkovatelia nezodpovedajú za straty alebo škody, peňažné alebo iné, ktoré vyplývajú z tu uverejneného obsahu. 

Ohodnoť článok

Pridaj komentár