7 akcií „made in USA“. Ukončia krízu polovodičov ?

Akcie Americké akcie Dividendy Priemysel Technológie

Druhá časť

Na virtuálnom summite generálneho riaditeľstva o odolnosti polovodičov a dodávateľského reťazca začiatkom tohto mesiaca prezident Joe Biden uviedol, že USA sa musí zamerať na investície do svojej čipovej „infraštruktúry“, aby vyriešili pretrvávajúci nedostatok polovodičov v USA.

Bola to hudba pre uši pre niekoľko priemyselných odvetví ťažko zasiahnutých krízou, ktorá zasiahla kľúčové odvetvia akými sú  spotrebná elektronika, farmaceutický priemysel a výroba automobilov. Predstavitelia Bieleho domu uskutočnili stretnutia s 20 hlavnými predstaviteľmi.

„Tieto čipy, tieto doštičky … batérie, širokopásmové pripojenie – to všetko je infraštruktúra. Potrebujeme vybudovať dnešnú infraštruktúru a neopravovať včerajšiu, “ uviedol počas stretnutia 46. ​​prezident USA . „Plán, ktorý navrhujem, ochráni náš dodávateľský reťazec a oživí americkú výrobu.“

Zo všetkých priemyselných odvetví zasiahnutých nedostatkom polovodičov musel automobilový priemysel čeliť najtvrdším úderom. General Motors (NYSE: GM ) a Ford (NYSE: F ) by mohli tento rok kvôli nedostatku polovodičov spoločne stratiť 4,5 miliardy dolárov.

Pozitívne je, že Biden bol agresívny pri budovaní kapacít na riešenie krízy. Návrh zákona o infraštruktúre Bieleho domu za 2 bilióny dolárov obsahuje 50 miliárd dolárov pre polovodičový priemysel .

Bidenovým plánom venovať miliardy z amerického plánu obnovy pracovných miest na výrobu čipov je zvýšiť domácu výrobnú kapacitu, pretože krajina je v súčasnosti odkázaná na polovodiče z Japonska, Južnej Kórey, Taiwanu a Číny.

päťročný graf iShares PHLX Semiconductor ETF, zdroj: GOOGLE

Akcie polovodičov sú na tomto pozadí pripravené na veľmi dobrý pokrok vpred. iShares PHLX Semiconductor ETF (NASDAQ:SOXX) narástol o 1,58% viac ako v minulom mesiaci, pretože nedostatok čipov sa presunula do centra diania.

Vybrali sme sedem spoločností, v ktorých by ste mali zvážiť pozíciu, ak si chcete zahrať túto “hot hru”.

  • Lam Research (NASDAQ:LRCX)
  • Teradyne (NASDAQ:TER)
  • Intel (NASDAQ:INTC)
  • Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD)
  • Nvidia (NASDAQ:NVDA)
  • Qualcomm (NASDAQ:QCOM)
  • Brooks Automation (NASDAQ:BRKS)

päťročný graf AMD, zdroj: GOOGLE

Advanced Micro Devices (AMD:NASDAQ)

Nvidia a Advanced Micro Devices sú dvaja najvýznamnejší hráči v oblasti polovodičov. Za posledných päť rokov AMD prekonalo S&P 500 o 2 809,1% a svoj sektor o 2 658,6%. Medzitým sektor technológií v rovnakom období prekročil trh o 150,4%.

Neočakáva sa, že sa hybnosť v blízkej dobe zastaví. Procesor EPYC novej generácie od spoločnosti AMD bude naďalej chovať trhový podiel od spoločnosti Intel a ďalších v priemysle.

Ako sme diskutovali v predchádzajúcej časti, spoločnosť AMD a ďalšie spoločnosti, ktoré sa spoliehajú na outsourcing, majú oproti spoločnostiam ako Intel zameraným na domácu ponuku, výhody v oblasti nákladov. Spoločnosť Intel by z tohto prístupu mohla mať dlhodobý prospech z dôvodu debaty o aspekte národnej bezpečnosti. Zatiaľ však bude mať AMD lepšiu spodnú hranicu.

Dňa 15. apríla Raymond James inicioval pokrytie akcií spoločnosti AMD s ratingom „outperform“ a cenovým cieľom 100 dolárov , čo je o 26% viac ako v nedávnom období uzavretom na 79,27 dolárov. „Trvalá technická výhoda“ AMD nad spoločnosťou Intel a rastúci obchod so servermi sú základom jej býčieho pohľadu.

Jedinou vecou, ​​ktorá ide proti akcii, je ocenenie. Je to však silný “umelec” – s týmto vo svojom portfóliu môžete byť pokojní, pretože trajektória je obvykle smerom nahor.

päťročný graf Nvidia, zdroj: GOOGLE

Nvidia (NVDA:NASDAQ)

Nvidia je špecializovaný výrobca polovodičov, ktorý pôsobí v dvoch segmentoch. Aj keď zvýšila predaj softvéru, v každodenných operáciách spoločnosti prevládajú polovodičové konštrukcie.

Rovnako ako AMD, aj NVDA si za posledných päť rokov počínala neuveriteľne dobre, keď porazila S&P 500 o 1 486,2% a jej sektor o 1 335,8%. Veľa z toho súvisí s vynikajúcim prevádzkovým výkonom. Z posledných 12 odhadov Wall Street, ich prekonala 11-krát. 

Medzičasom bude hlavným záujmom spoločnosti Nvidia zachovanie jej dodávateľských reťazcov počas súčasného nedostatku čipov. Aj po roku 2021 a neskôr bude dopyt po jej grafických kartách a mobilných procesoroch vysoký. Nejedná sa teda o spoločnosť, ktorej by ste sa mali obávať, či už ide o hornú alebo dolnú hranicu.

Dividendový výnos: 1,91%

päťročný graf Qualcomm, zdroj: GOOGLE

Qualcomm (QCOM:NASDAQ)

Akcie spoločnosti Qualcomm klesli za posledné tri mesiace o 19%. Je to jedna z najviac postihnutých spoločností v tomto sektore kvôli nedostatku čipov. Táto vynikajúca polovodičová spoločnosť závisí na výrobe čipov od tretích strán a snaží sa držať krok s nedostatkom.

Spoločnosť napriek tomu zostáva vynikajúcim umelcom. A je pripravená stať sa jedným z najväčších víťazov globálneho inovačného cyklu 5G.

Diverzifikované produktové portfólio spoločnosti Qualcomm a pozitívny faktor budú zásobovať akcie ešte niekoľko rokov. Všetky jej hlavné operačné metriky sú veľmi silné a spoločnosť prekonala očakávania v 10 z posledných 12 štvrťrokov.

Ak je obchodovanie s akciami QCOM so zľavou, existuje väčšia motivácia k nákupu tejto akcie.

Dividendový výnos: 0,42%

päťročný graf Brooks Automation, zdroj: GOOGLE

Brooks Automation (BRKS:NASDAQ)

Spoločnosť Brooks Automation sa zameriava na aizačné riešenia pre rôzne účely a trhy. Má dva segmenty a jeden sa zaoberá hlavne obchodom s polovodičmi. Spoločnosť z Massachusetts okrem iného vyrába robotiku na spracovanie pre polovodičový sektor.

Za posledných päť rokov sa horná hranica spoločnosti zvýšila o 11,4%. Podľa údajov sledovaných spoločnosťou Refinitiv analytici predpovedajú rast výnosov o 18,7% v roku 2021, respektíve 30,1% v roku 2022.

V porovnaní so základnou hodnotou S&P 500 akcie BRKS za posledných päť rokov prekonali index S&P 500 o 776,7% a sektor o 626,3%. Keďže jej cenová hybnosť je momentálne vynikajúca, pred kúpou by bolo dobré počkať na pokles.

Zdroj: investorplace

Odmietnutie zodpovednosti: Prevádzkovatelia webovej stránky, jej vydavatelia, vlastníci a sprostredkovatelia nezodpovedajú za straty alebo škody, peňažné alebo iné, ktoré vyplývajú z tu uverejneného obsahu. Informácie uvedené na webových stránkach vrátane článkov a komentárov nemajú v žiadnom prípade slúžiť ako individuálne investičné odporúčania ani ako analýza investičných príležitostí. Pred akýmkoľvek investičným rozhodnutím odporúčame kontaktovať skúseného investičného poradcu a zámery s ním konzultovať. Prevádzkovatelia web stránky nie sú sprostredkovatelia alebo investiční poradcovia a neposkytujú investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie.

Ohodnoť článok

Pridaj komentár